Coroane dentare

O coroana dentara este un dinte in forma de ‘capac’, acesta acoperind un dinte existent ( sau un implant dentar ) , cu scopul de a restabili forma, marimea si puterea si a restabili aspectul dintelui initial. Coroana imbraca total portiunea vizibila a dintelui, partea inferioara a coroanei fiind plasata exact deasupra liniei gingiei.

Principalele motive pentru care pacientul are nevoie de o coroana dentara sunt:

  • dintele a fost spart sau slabit de carii sau de o plomba mare
  • in cazul unui tratament endodontic de obturatie de canal, pentru protejarea a ceea ce a mai ramas din dinte
  • pentru a acoperi un implant dentar

Coroanele dentare din ceramica ofera o alternativa restaurarilor cu materiale compozite. Realizat pentru a se potrivi perfect cu umbra si forma dintelui aceste este durabil, puternic si foarte apropiat de aspectul unui dintel natural

Coroanele dentare sunt puternice, protejand si intarind structura restului de dinte natural. In mainile medicilor stomatologi de la Star Dental Clinic o coroana se va potrivi perfect pe suprafata dintelui, reducand marimea golului dintre coroana si dinte, impiedicand astfel aparitia carieri dentare sub coroana.

Coroana trebuie plasata pe un dinte inainte ca acesta sa fie foarte cariat pentru a evita posibilitatea fracturarii acestuia. Realizand acest lucru la timp de cele mai multe ori se evita necesitatea costului unui tratament endodontic de obturatie radiculara in viitor. Deasemeni previne indepartarea dintelui fracturat care ar necesita apoi cheltuieli suplimentare de inlocuire cu o punte sau un implant dentar

Procedura de aplicare a coroanei dentare necesita cel putin 2 vizite la clinica:

  • prima vizita pentru pregatirea amprentei dentare ( mulajul dintelui ), alegerea culorii coroanei ceramice si realizarea unei coroane dentare temporare.
  • a doua vizita: potrivirea si lipirea coroanei dentare permenente.

Intre cele doua procese sunt perioade de timp intre 1 si 2 saptamani.

Prima vizita – pregatirea dintelui

Medicul specialist de la Star Dental Clinic va pregati dintele prin pilire, rezultatul final fiind obtinerea formei ideale pentru fixarea coroanei. Aceasta consta in indepartarea suprafetei exterioare a dintelui, pastrand un interior puternic. Grosimea tesutului dentar indepartat va fi aceeasi cu cea a coroanei. Medicul stomatolog va lua o amprenta dintelui preparat cat si dintilor vecini ( maxilarul opus si dintii alaturati) pentru a se marca felul in care este realizata muscatura, pentru a fi sigur ca este confortabila pentru baut, mancat etc. Amprenta este trimisa la tehnicianul dentar impreuna cu nuanta de culoare corespunzatoare si alte informatii necesarea pentru construirea coroanei. Medicul stomatolog realizeaza o coroana provizorie din acrilat pentru a oferi

A doua vizita – coroana dentara permanenta

In timpul acestei vizite medicul stomatolog va verifica culoarea si va potrivi noua coroana dentara ceramica, daca aceasta corespunde din punct de vedere medical si pacientul este multumit de estetica acesteia, coroana dentara va fi fixata cu un ciment dentar special sau cu adeziv, sigiland-o. Coroana dentara ingrijita corect va dura multi ani, igiena dentara orala buna si vizitele regulate la dentist pentru igienizare va vor ajuta mult sa prelungiti durata de utilizare acesteia.

Care sunt așteptările cu privire la tratamentul pe bază de coroană dentară?

În mod obișnuit, după finalizarea lucrării, pacientul resimte câteva zile un anumit grad de disconfort, durere ușoară în timp ce mestecă sau o sensibilitate crescută la variațiile de temperatură. Dacă o coroană dentară cimentată recent se simte prea înaltă sau aveți impresia că mușcătura este viciată, va trebui să consultați obligatoriu medicul stomatolog.

Igiena coroanei dentare

Vă rugăm să rețineți că durata de rezistență a unei coroane dentare depinde în mare măsură de materialele folosite, dar și de igiena orală, dieta și starea de sănătate a dinților suport și a gingiilor. Este important să vă mențineți igiena orală printr-un periaj susținut și folosirea adecvată a aței dentare.

Related Posts