chirurgie dentara in timisoara

Doar la Star Dental Clinic

interventii chirurgicale dentare

Chirurgia oro-maxilo-faciala este ramura medicinei dentare care se ocupa cu diagnosticul si tratamentul afectiunilor localizate in sfera oro-maxilo-faciala care necesita preponderent interventii chirurgicale. Interventiile chirurgicale sunt facute de catre medicul specialist – chirurg oro-maxilo-facial. Medicul chirurg oro-maxilo-facial trateaza de la afectiunea unui dinte ce prezinta la apex un chist pana la tumori maligne.

Chirurgia oro-maxilo-faciala prezinta doua ramurii: chirurgie dento-alveolara (sau chirurgia mica) si chirurgia maxilo-faciala.

Chirurgia dento-alveolara se ocupa cu interventii chirurgicale care se pot efectua si ambulatoriu: rezectii apicale, extractii de dinti inclusi si semiinclusi sau cu morfologie atipica, tumori benigne, regularizari de creasta alveolara sau implanturi dentare.

Chirurgia oro-maxilo faciala presupune o pregatire profesionala indelungata a medicului chirurg acesta fiind nevoit sa studieze si medicina generala. Chirurgia oro-maxilo-faciala se ocupa pe langa manoperele de chirurgie dento alveolara si cu tratamentul tumorilor maligne si a anomaliilor dento faciale.

Pentru a intelege mai bine cu ce se ocupa chirurgia maxilo-faciala va prezentam mai jos cativa termeni.

REZECTIA APICALA

Rezectia apicala este o metoda chirurgicala ce consta in extirparea apexului dentar impreuna cu tesutul osos inconjurator infectat, fiind precedat de obicei de tratament endodontic corect si de o obturatie radiculara perfecta. Indicatiile rezectiei apicale:

 • Leziuni apicale mari care nu se rezolva prin tratament endodontic
 • Probleme anatomice ce impiedica un tratament endodontic corect
 • Fracturi orizontale ale radacinii cu necroza apicala
 • Obstacole pe lungimea canalului radicular care nu pot fi depasite prin tratament endodontic

ODONTECTOMIE

Odontectomia reprezinta extractia unui dinte inclus sau parial inclus, care consta in indepartarea osului care inconjoara dintele, inaintea aplicarii fortei necesare pentru extractie.

Odontectomia presupune o interventie chirurgicala realizata in cabinetul de medicina dentara, cu anestezie locala. Dupa odontectomie este necesara sutura si indepartarea firelor dupa 7 zile, in situatia in care acestea nu sunt resorbabile. Indicatiile dupa extractie sunt aceleasi ca dupa o extractie normala.

Indicatii postoperatorii atat pentru rezectii apicale cat si pentru odontectomii:

 • Mentinerea compresei de tifon timp de 30 de minute pentru a opri sangerarea;
 • A nu se folosi apa de gura timp de 24 de ore postextractional;
 • A nu se clati gura in ziua extractiei pentru a nu indeparta cheagul de sange care are rol in vindecarea plagii (leziunii postoperatorii);
 • Se va evita periajul dentar in ziua interventiei, acesta fiind reluat obligatoriu de a doua zi;
 • In ziua interventiei se poate manca aproape orice, dar la temperatura camerei, si este indicat sa se faca dupa trecerea efectului anesteziei;
 • A nu se consuma produse lactate in ziua interventiei;
 • Este recomandat sa fie evitat fumatul si comsumul de bauturi alcoolice in ziua interventiei;
 • Durerile usoare pot fi controlate cu medicamentele care calmeaza durerea indicate de catre dentist;
 • In ziua interventiei mai sunt recomandate comprese cu apa rece pe obraz langa locul interventiei.
 • Post operator apare edemul regional ce insoteste evolutia in primele 24-48 de ore, dupa care incepe sa se retraga
 • Persistenta edemului, accentuarea acestuia precum si aparitia durerilor la cateva zile de la interventie sugereaza aparitia complicatiilor septice.

Extractia cu alveolotomie este manopera chirurgicala de indepartare a unei radacini dentare fracturate, ramasa profund intraosos in urma unei extractii recente sau mai vechi.

Regularizarea crestei alveolare reprezinta netezirea crestei alveolare edentate, poate fi efectuata in aceeasi sedinta cu extractiile dentare multiple sau ulterior postextractional pentru a obtine un camp protetic optim pentru protezare.

Chistectomia reprezinta indepartarea formatiunii chistice intraosoase, dintele cauzal putand beneficia de tratament conservator, rezectie apicala sau extractie in cazul dintilor irecuperabili. Cavitatea osoasa restanta post chistectomie poate fi umpluta cu granule de os artificial ducand la o vindecare mai rapida si mentinerea unui suport osos corespunzator protezarii ulterioare.

Chirurgia plastica gingivala reprezinta remodelarea conturului tesuturilor gingivale.

Programare rapida apasand butonul
de mai jos

Retele de socializare